Съвместно заседание на Управителните съвети на ФКПДКБ и П.О.С.С.


Съвместно заседание на Управителните съвети на ФКПДКБ и П.О.С.С.

На 12 май 2012 г. в сградата на Търговската Камара на град Ксанти, Р. Гърция, се проведе съвместно заседание на Управителните съвети на Федерация на Културно-Просветните Дружества на Каракачаните в България и Общогръцка Федерация на Каракачанските Дружества. Заседанието протече в много добра атмосфера, с изразяване на различни мнения по теми, засягащи и двете Федерации. Особено значение бе отдадено на въпроса с изучаването на гръцки език от малките каракачанчета, живеещи в България, както и на възможностите за преодоляване на проблемите, свързани с този процес. Другите разисквани теми бяха: организиране на съвместен бизнес форум, електронен вестник, интернет радио, организиране на съвместни културни мероприятия. Обсъдено беше и участието на ФКПДКБ на 32-я Общогръцки събор на каракачаните на Пертули, както и на Първия Световен Събор На Каракачанската Младеж. В резултат на проведените разговори, Общогръцката Федерация на Каракачанските Дружества пое ангажимент за:

  1. Съдействие по осигуряване на семинари за обучение на преподаватели по гръцки език, които да преподават на каракачанчетата в България
  2. Съдействие по осигуряване на детски лагери в Гърция

Във връзка със създаването на интернет радиото от Общогръцката Федерация, както и на електронния вестник, на ФКПДКБ се дава възможността да участва със свои предавания, съобщения, статии.

УС на ФКПДКБ изразява своята благодарност и поздравява Общогръцката Федерация за тази своя инициатива и се надява сътрудничеството между двете Федерации да бъде още по-задълбочено.

В същото време уверяваме всички наши членове, че ФКПДКБ ще положи още по-големи усилия за постигане на целите на Организацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + two =