СВАТБА

Петък сутринта започва сватбата при младоженика.

Прожимня:
Меси се тесто за погачи. Правят се три погачи и три кравайчета. В ситото се слагат пари.
„Прожму” – момиче, което меси. Трябва да има двама живи родители.
„Братму” – байрактар. Момче неженено с двама родители.

Шие се байрака – Братмуто приготвя три игли с червен конец. Когато започва да се шие байрака /фламбура/, байрактаря минава с всяка игла три пъти. Всички игли почват от горе.
За байрака се реже „триандафиля „, „мараколя” (шипка). След това другите жени продължават да шият. Слагат се три ябълки и те се украсяват. Слагат се 5 червени цветя. След това първа дарява (кернай) байрака свекървата с каре и сребърна паричка. Байрактаря също дарява байрака с каре и паричка. Прожмуто взима бонбони и ракия и черпи всички.  Хваща се хоро: първо байрактаря, след него прожмуто и всички останали. Пеят се 3 или 5 песни и се играе. Вечерта се събират всички близки и поканени в колибата на момчето и пеят и играят цяла вечер.

В събота сутринта стават и бръснат младоженика. Обличат го и го забулват (куклонон) и му пеят песни. Тръгват за булката.

В колибата на булката в събота се правят прожимня. Три погачи. Булката се крие да не вижда когато се меси. Прожмуто черпи с бонбони и ракия и играе. Понеже няма байрак се играе с червената кърпа от годежа. Първа е прожмуто и се пеят 3-5 песни. Вади се чеиза на булката, за да се види от всички и се прибира в чували. Чакат се сватбарите.
Идват сватбарите. Гърмят един път, а от женската страна отговарят с два гърмежа, което означава че са приети. Свекъра и бащата на булката разменят бъклиците. Бащата на булката поканва сватбарите, само мъже (шхаргяти). Да идат при булката и да разменят погачите. Всеки се дарява с кърпа. Девера (андрадерфос) сменя погачата, която е сложена в украсена торба (клуротрова). Върху погачата от младоженика има сребърни парички на червен конец и девера ги дава на булката. Връщат се при младоженика и тръгват всички пеейки до вратата на булката. Напред върви младоженика с ябълка, в коят има забодена паричка. Посрещат го три жени и пеят:
„Калоширтис ке кавалари,
рикши мило ке катева”
Младоженика хвърля ябълката на средната жена. Женската страна посрещат младоженика в отделна колиба. Сяда се и почват да пеят: „Левендис ирте ке екачи”. Носят му погача и бонбони и мерят младоженика три пъти с бонбони и му дават нож да отреже погачата. Млодоженика стои и чака да приготвят булката.
Девера обува булката. Свекъра я забулва (куклон). Зълвата слага колан с павти на булката (незоши).
Тръгват мъжката страна да вземат булката. Булката през това време се покланя и целува ръка за уважение /прошкнисва/ нейните роднини. Бащата на булката дарява младоженика и му връзва пояс (тон зонь ме зонарь). Водят булката до вратата и на прага слагат нож и лъжица. Младоженика е от другата страна и подава ръка на булката, която е водена от баща си. Хвърлят се бонбони и от двете страни. Тръгват за църква. Венчават се и се отива в колибата на младоженика.
Свекървата посреща булката и й дава лъжица с масло. С него булката маже на три места вратата. Дават и сито, което тя хвърля назад, през глава, за да се види какво ще е първото дете – момче или момиче. Свекървата слага гервеците на ръцете на булката и й дава две кани – едната с вино, другата с вода. Булката сипва на три места. Влиза вътре и се покланя три пъти. При булката седят нечетен деца – момичета и  момчета. Булката черпи с бонбони децата. Пеят на булката.

В понеделник сутринта пеят и играят. Отиват при кръстника, за да вземат неговите гозби (то нону то гемато), които се носят в колибата на младоженика. Кръстника черпи.
След като свърши сватбата младоженика се среща с булката. Строго запазен морал.

КРЪЩЕНЕ
Каракачаните имат много деца – средно 6. Децата са кръщават на 40 дена, всички с християнски имена. В църквата отиват майката, бащата и кръстника. Кръстникът дава името на детето.
Като се връщат в къщи, тогава казват името на детето. Първите деца се кръщават на бабата и дядото. Кръстника и майката на детето разменят погачи и когато се връщат се чупи погачата и се раздава на колибите.