КОШМАРЬ /Бял мъж/

Подсирва се овче прясно мляко. Оставя се един ден да престои без да се соли. Прясното сирене се разтапя на бавен огън до получаване на хомогенна течна маса. Посолява се на вкус. Когато заври се прибавят 1-2 лъжици брашно и се бърка непрекъснато докато се отдели маслото.

БАНИЦА СЪС ЗЕЛЕ

Прави се тесто от брашно, вода, сол и малко мазнина. Омесва се добре. Оформят се малки топки, които се оставят да отпочинат. Приготвя се натрошено овче сирене. Зелето се нарязва на ситно и се попарва във вряла вода. Изцежда се и се смесва със сиренето. Разтопява се масло. В тава се сипва от маслото и се намазва обилно. Всяко топче се потапя в разтопената мазнина и се „дърпа” с пръсти, докато достигне големината на тавата. Поръсва се със зелето и сиренето. Процедурата се повтаря, докато се изчерпят топките. Отгоре се намазва обилно с мазнина, краищата се подвиват навътре. Отново се притиска с пръсти.  Тавата се покрива с връшник и се зарива в жарта. Баницата може да се приготви само със сирене.

КУКУРЕЧ

Приготвя се от агнешки дреболии. Всички дреболии, без тънките черва и булото се нарязват на средно големи парчета. Осоляват се и се нанизват на тънък дървен шиш. Покриват се добре с булото и се завързват с тънките черва като се кръстосват отдолу и отгоре, докато свършат. Шиша се пече на жарава, като се върти непрекъснато.